20’lik diş çekimi işlemleri en basit açıklamaları ile hastaların bir takım sorunlu 20’lik dişlerinin çekildiği işlemlere denir. Bu işlemler genelde, 20’lik dişleri gömülü, yarı gömülü, sıkışık ya da benzeri durumlarda olan kişilere uygulanır.
Çenenin en arkasında bulunan ve terim isminden de anlaşıldığı gibi ortalama 20 yaşlarında çıkmaya başlayan bu dişler bazı kişilerde düzgün bir şekilde çıkmaz. Bazı kişilerin çenelerinde bu dişler için yeterli alan olmayabilir ya da buna benzer bazı problemler nedeni ile 20’lik diş oluşumunu sağlıklı bir şekilde sürdüremeyebilir. Bu noktada hastaların 20’lik dişlerinin çekilmesi gerekir.
İzmir 20’lik diş çekim işlemleri uzun süredir oldukça sık bir şekilde uygulanan işlemlerdir. Bunun nedeni ise 20’lik diş problemlerinin tedavilerinden bile daha yaygın bir şekilde yaşanıyor olmasıdır.
Gömülü, yarı gömülü ya da sıkışık halde bulunan, ve bu halleri nedeni ile diş çürükleri, ağız kokusu, doku kaybı (rezorpsiyon) ya da diş eti dokusu iltihaplanmaları (perikoronit) gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen 20’lik dişler zaman zaman cerrahi bir işlem gerektirmeden, basit bir çekim işlemi ile çekilebilirler.
Ancak bazı durumlarda, hastaların 20’lik diş sorunları daha ciddi bir yapıya sahip olabilir. Bu gibi durumlarda hastaların 20’lik dişlerinin cerrahi yöntemler aracılığı ile, yani hastanın bir ameliyata alınması ile gerçekleştirilebilir.
20’lik diş çekimi tedavilerinde genelde hastalara cerrahi çekim uygulanması gerekir. Kimi hastaların 20’lik dişleri basit çekim yöntemleri ile kolayca çekilebiliyor olsa da bu hastalar toplam hasta sayısının nispeten oldukça küçük bir kısmını oluşturur. Geriye kalan hastaların 20’lik dişleri ise ağırlıklı olarak cerrahi yöntemler yardımı ile çekilir.
Detaylı Bilgi Alın
20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Tedavi Detayları | |
Operasyon: | 20’lik Diş Çekimi |
Prosedür: | Röntgeni çekilen dişin durumuna göre çekim şekli belirlenir. |
Tedavi süresi: | 30 dakika |
Anestezi: | Lokal |
Ağrı: | Orta/Şiddetli |
Uygun Kişiler: | 20’lik dişinde çürük olan kişilere uygulanır. |
Dikkat Edilmesi Gerekenler: | İlk 24 saat ılık ve yumuşak gıdalar tercih edilmeli, sigara ve alkol tüketilmemeli |
İzmir 20’lik diş çekimi işleminin nasıl gerçekleştirileceği işlem öncesinde hasta üzerinde yapılan bir takım kontrol ve muayene işlemleri sonrasında belirlenir. Bu kontrol ve muayene işlemleri öncelikle hastanın şikayetlerinin detaylı bir biçimde dinlenmesi ile başlar.
Sürecin devamı hastadan hastaya değişim gösterebilmek ile birlikte hasta genelde röntgen odasına alınır. Çekilen röntgenler sonrası görüntülerde hasta için uygulanacak olan 20’lik diş çekim yöntemi belirlenir.
Tedaviye başlamadan önce hastaların 20’lik dişlerinin çekileceği bölgeye lokal anestezi ya da bölgesel anestezi işlemi uygulanır. Günümüzde çok nadir rastlanıyor olsa da zaman zaman 20’lik diş çekim işlemlerinde diş hekimleri hastalara genel anestezi işlemi uygulamayı da tercih edebilirler.
İzmir 20’lik diş çekim işlemleri genelde cerrahi işlemlerdir. Bazı kişiler basit bir diş çekim işlemi sonrası bu dişlerden, yani sorunlu 20’lik dişlerinden kolaylıkla kurtulabiliyor olsa da 20’lik diş çekimleri genelde cerrahi operasyonları gerektiren ciddi çekim işlemleri olarak bilinirler.
Buna ek olarak çoğu durumda hastanın 20’lik dişi diş eti dokusunun altına gömülü ya da yarı gömülü vaziyette olacağından bu dişin tek parça halinde çıkarılması da bir hayli zorlu, hatta çoğu zaman imkansız olacaktır. Bu nedenle çoğu durumda çekilmesi planlanmakta olan 20’lik diş, çekim işlemi öncesi uzman bir diş hekimi tarafından parçalara ayrılır.
Bu dişler, kimi durumlarda diş etine kesi açılması yolu ile de çıkarılabilirler. Kesi açma yolu ile çekilebilen 20’lik dişlere sahip hastaların tedavileri parçalanarak uygulanan tedaviye nispeten daha rahat ve ağrısız olacaktır.
Diş hekimi tarafından açılan uygun bir kesi ile 20’lik diş rahat bir şekilde çekilebilir. Sonrasında, çekilen dişin yerinde kalan boş kök bölge dikiş yolu ile kapatılır. Burada tercih edilen dikiş kendi kendine çözünebilen dikiş ya da standart dikiş olabilir.
Eğer diş hekimi hastaya normal dikiş atmayı tercih etti ise hastanın, hastadan hastaya göre değişim gösterebilen bir süreç sonrası bu dikişleri aldırması gerekir. Bu süreç genelde 1 hafta olacaktır, hastalar 1 haftanın sonunda diş hekimlerine tekrar giderek dikişlerini aldırabilirler.
20’lik diş çekim işlemlerinin süresi ise hastadan hastaya değişim gösterebilir. Cerrahi işlemler basit çekim işlemlerine göre kayda değer oranda daha fazla vakit alırlar. Bu vakit, hastanın 20’lik dişlerinin durumuna göre değişir.
İzmir 20’lik diş çekimleri sonrası hastaların iyileşme süreçleri ise yine tedavinin boyutuna göre değişim gösterecektir. Kimi hastaların iyileşmeleri birkaç hafta sürebilirken bazı hastalar aylarca iyileşme sürecini tamamlayamayabilir.
Ameliyat sonrası hastaların belli bir süre boyunca herhangi birşey yiyip içmemeleri gerekir. Bu süre de yine hastadan hastaya göre değişim gösterecektir. Ameliyat sonrası kan pıhtılaşmasının sağlanabilmesi için hastanın diş hekimi tarafından önerilen süre boyunca yemek yememesi çok önemlidir.
20’lik diş çekimi işlemleri sonrası bölgede bir takım morarma ve şişlikler oluşabilir. Bu, belli bir oranda son derece normal ve olması beklenen bir olaydır. Bazı hastalar anestezi etkisini yitirmeye başladığında ağrı ya da acı hissedebilirler.
Hastadan hastaya bu ağrı değişim gösterebilmek ile birlikte kimi hastalarda çok şiddetli ataklar halinde seyredebilir. Bu gibi durumlarda genelde tedaviyi uygulayan diş hekimi hastaya uygun bir ağrı kesici ilaç reçete edecektir.
Sigara kullanan hastaların 20’lik diş çekim işlemi sonrası kan pıhtılaşmasını engellememesi için 24 saat boyunca sigara içmemeleri şiddetle tavsiye edilir. Bunun yanında hastalar hekim tarafından önerilen süre boyunca yemek yerken ağızlarının diğer taraflarını kullanmaları, çekilmiş olan 20’lik diş bölgesine dil ya da elleri ile dokunmamaları gerekir.
20’lik Diş Çekimi İçin Hangi Doktora Gidilir?
İzmir 20’lik diş çekim işlemleri için hastaların başvurmaları gereken doktorlar uzman diş hekimleri olacaklardır. Uzman diş hekimleri ya da deneyimli teknisyenler hem basit çekim hem de cerrahi çekim işlemlerini güvenle uygulayabilirler.
İzmir 20’lik Diş Çekimi Fiyatları Ne Kadardır?
İzmir 20’lik diş çekim işlemleri için genel anlamda geçerli olacak bir fiyat vermek mümkün değildir. Bu işlemlerin boyutları hastanın şikayetine göre büyük oranda değişim gösterebilir. Bu değişim de işlem için uygulanacak olan fiyat üzerinde oldukça belirleyici bir etkiye sahip olacaktır.
S.S.S
20lik diş nedir?
20lik diş ya da bir diğer ismi ile yirmi yaş dişi yetişkinlerde en son çıkan dişlere verilen isimdir. Bu dişler alt ve üstlerde olmak üzere 4 adetlerdir ve hem üst hem alt bölgede, en arkada yer alan dişlerdir. 20 yaş dişleri zaman zaman çene yapısına uyum sağlayamayabilir. Bu gibi durumlarda bu dişler kişide ağrılara, apselere ve ileri evrelerde diş çürüklerine neden olabilirler.
20 yaş diş koku yapar mı?
20 yaş dişinin koku yapıp yapmayacağı duruma göre değişim gösterebilir. Bazı hastaların 20lik yaş dişleri son derece sağlıklı bir yapıda olabilir. Buna karşın bazı durumlarda 20lik dişler yamuk ya da sağlıksız bir oluşum içerisinde olabilirler. Bu gibi durumlarda 20lik dişler etrafındaki dişlere zarar verebilir, bu dişlerde çürük ve enfeksiyonlar oluşmasına yol açabilirler. Bu gibi durumlarda hastanın dişlerinde bulunan çürük ve enfeksiyonlar kötü kokulara sebep olabilirler.
20lik dişlerin çekilmesi gerekir mi?
20lik dişler her koşulda çekilmesi gereken dişler değillerdir. Bazı hastaların 20lik dişleri çenelerinde yeterli yer olmaması gibi nedenler ile yamuk ya da sağlıksız bir şekilde çıkabilir. Bu da ileride şiddetli ağrılara ya da daha ciddi başka sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu gibi durumlarda 20lik dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Ancak bazı hastaların 20lik dişleri varlıklarını sorunsuz bir biçimde sürdürebilir.
20lik diş çekimi nasıl yapılır?
20lik diş çekiminin nasıl yapılacağı hastanın 20lik dişlerinin mevcut spesifik durumuna göre değişim gösterir. Bazı 20lik dişler nispeten kolay bir şekilde, basit çekim yöntemi ile çekilebilirler. Buna karşın gömülü ya da yarı gömülü 20lik dişlerin çekilmesinde, bu dişler görünür yapıda olmadıkları için cerrahi müdahale uygulanması gerekir.
20lik dişler çekilmezse ne olur?
20lik dişler çekilmedikleri takdirde ne olacağı kişiden kişiye değişim gösterebilmektedir. Bazı kişilerin 20lik dişleri sorunsuz bir şekilde varlıklarını sürdürebilir. Buna karşın bazı kişilerde bu dişlerin kati olarak çekilmesi gerekebilir. Çekilmesi gereken fakat vaktinde çekilmeyen 20lik dişler çevrelerinde bulunan dişlere baskı yaparak ciddi oranda ve kalıcı yapıda zararlar verebilirler.
20lik diş çekildikten sonra yapılması gerekenler nelerdir?
20 yaş dişi çekimi yapılan hastalara genelde çekim işleminden sonraki 2 saat içerisinde yemek yememeleri ve bir şey içmemeleri tavsiye edilir. Bunun yanında tedaviyi seyreden birkaç gün hastanın alkol ve sigaradan da uzak durması gerekir. Diş çekimi sonrası bir süre hastanın çekim yapılan bölgesi kanayabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Hastanın bu kanı yutmasında herhangi bir sakınca yoktur.
20lik diş çekilmeden önce neler yapılır?
20lik diş çekimi öncesi hastaların rutin ağız bakımlarını özenli bir biçimde yapmaları gerekir. Bu rutin ağız bakımları genelde dişlerin fırçalanması, diş ipi kullanımı ve dil temizliğinden oluşur. Bazı hastalar bu evrede ağız gargaralarını da kullanabilirler. Diş çekim operasyonu öncesi hastanın bu rutin bakım ve temizlikleri yapması çekim işleminin kalitesini etkileyen bir faktördür.
20lik diş çekimi ortalama fiyatları 2022-2023
2022 ve 2023 yıllarında 20lik diş çekimleri için belirlenen fiyatlar için her işlemde geçerli olacak bir rakam belirtmek pek de mümkün olmayacaktır. 20lik diş çekimleri hastadan hastaya değişim gösterebilmek ile birlikte son derece basit ya da son derece kapsamlı ve zorlu işlemler olabilirler. Burada fiyatı belirleyecek olan hastaya uygulanacak olan diş çekim işlemi tedavisinin doğası olacaktır.
Hastalar 20lik diş çekimlerinden önce bir takım kontrol ve muayenelerden geçirilirler. Bu kontrol ve muayeneler sonucu hastanın 20lik dişleri üzerindeki sorunlar tespit edilir. Sonrasında hastanın 20lik dişinin hangi yöntem ile çekileceği planlanır. Bu planlama diş hekimi ve hastanın ortak katılımları ile gerçekleşir. Bu evrede, yani tedavi planlaması tamamlandıktan sonra diş hekimi hastaya 20lik diş çekimi için belirlediği fiyatı söyleyecektir.
20lik diş yamuk çıkarsa ne yapılır?
Yamuk çıkmış 20lik dişler başta kendi çevrelerinde yer alan dişlere zarar vermek üzere birçok diş sağlığı sorununa sebep olabilirler. Bu dişler, eğer yamuk çıktılar ise diş köküne ciddi oranda baskı yapabilir ve bir takım çene eklemi sorunlarına neden olabilirler. Bu sorunlar, zamanında tedavi edilmedikleri takdirde kalıcı bozuklukların yaşanmasına yol açabilirler.
Yirmilik diş çektirmek tehlikeli mi?
Günümüz modern tıp teknolojileri sayesinde 20lik diş çekimleri son derece sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Uzman diş hekimleri ve deneyimli teknisyenler tarafından uygulanabilen bu işlem herhangi bir sağlık riski teşkil etmemektedir. Hatta bu noktada sağlıksız bir dişin çekilmesi değil, tam aksine, çekilmemesi bir takım risklere ve sağlık problemlerine neden olacaktır.
20 lik diş ameliyatı ne kadar sürüyor?
20lik dişlerin çekilmelerinin alacağı süre hastadan hastaya ve bu hasta üzerinde uygulanan çekim işleminin doğasına göre bir hayli büyük oranda değişim gösterebilir. Kimi hastaların 20lik dişleri basit çekimler ile benzer olarak 20 dakika ya da yarım saat içerisinde çekilebilirler bazı hastaların dişleri cerrahi çekim işlemlerini gerektirebilirler. Cerrahi çekim işlemleri basit çekimlere oranla daha uzun vakit alacaklardır.
20 lik diş ameliyatında uyutulur mu?
20lik diş ameliyatlarında hastanın uyutulması, yani genel anestezi, genelde pek tercih edilmeyen bir yöntemdir. Bunun yerine hastalara genelde 20lik diş çekim işlemleri için, diğer diş çekim işlemleri ile benzer olarak lokal ya da bölgesel anestezi işlemi uygulanır. Ancak bazı uç durumlarda hastalara genel anestezi uygulandığına, yani tamamen uyutulduklarına da rastlanılabilir.
Gömülü diş çekimi nedir?
Gömülü diş çekimi en basit anlatımı ise henüz çıkmamış olan 20lik dişin cerrahi müdahale ile derinin altından alınma işlemine verilen isimdir. Bu işlem henüz diş eti içerisinde bulunan ve dışarıdan görülemeyen 20lik dişlerin çekiminde uüygulanır.
Gömülü diş çekimlerinde hasta öncelikle genel ya da lokal anestezi yardımı ile uyuşturulur. Sanıldığı kadar zor olmayan bu işlem ortalama 1 saatlik bir sürenin sonucunda tamamlanacaktır.
Gömülü diş çekimi ile normal diş çekimi farkları nelerdir?
Gömülü diş çekimleri henüz dışarıdan görülemeyen, diş etinin içinde bulunan dişlerin çekilme işlemleridir. Buna karşın normal diş çekimleri ise genelde görünürde hasar görmüş, çürük ya da apseli, onarılamayacak düzeyde tahribe uğramış dişlerin çekimi için uygulanan işlemlerdir. Her iki işlemde de amaç hastanın sorunlu dişini yerinden sökmek ve hastanın ileri dönemde başka sağlık problemleri yaşamasını önlemektir.
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Yirmi_yaş_dişi
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/wisdom-tooth-extraction/about/pac-20395268
https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/what-happens/